Építés, rombolás, Teremtés V.

Miért akkor volt a Big-Bang? Mi a kapcsolat a Big-Bang és a „mókuskerék” közt?

A 4. részben mint egy lehetőséget megemlítettem, hogy az Univerzum „felfúvódása” két előanyag reakciójaként indult el. Ez lehet, hogy nem két, hanem több, esetleg „katalizátor” odajutása révén történt. Így a válasz az első kérdésre az, hogy, ez akkor kezdődött, amikor az ehhez szükséges komponensek összekerültek. Méghozzá megfelelő körülmények közt! (Ilyen lehetett a megfelelő összekeveredés, ami .pl. az atomrobbanás beindításánál meghatározó jelentőségű.)

De mi köze mindehhez az un. „mókuskeréknek”?

A fejlődést eleinte egy lineáris folyamatnak tartották, ami valahonnan valahova halad. Később ezt spirálnak vélték, ami visszakanyarodásokkal ugyan, de szintén valahonnan valahova tart. Egyik esetében sem valami belső „hajtóerő” mozgatta, és a bekövetkezett visszaeséseket is külső okokkal magyarázták.

Az első részben szó volt arról (és az ezutáni cikkekben részletesen kifejtésre került), hogy a Teremtés megtörténte után már a valamik súlyozott összege ugyan nem változott, de azok száma és aránya igen. Amikor bemegy a mókus a kerékbe és elindul, elindul a kerék is. Ennek a bejutásnak felel meg a Teremtés, és a kerék elindulásának a Big-Bang, ami megindította a fejlődést. Ez után a mókus eleinte képes erősen gyorsítani, amitől a „mókuskerékben” futva feljebb jut, majd elfárad, és visszacsúszik. (Ez utóbbi, ha nagyon „elfárad” lehet pl. az élőlények nagy kihalása!) Majd kipiheni magát és ismét gyorsul, amitől feljebb jut. Ez így ismétlődik, amíg a mókus olyan fáradt nem lesz, hogy kimegy a kerékből, ami miatt  az lassan megáll, de amíg bennt van mindig forog a kerék. Elindulni viszont csak akkor tud, ha belejut a mókus! (És, megállni pedig akkor, ha kimegy! Ezzel a „Nagy Összeomlással” azonban nem foglalkozom.)

Simonyi Endre